Vad vet du om din hälsa?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Werlabs.
Jag har funderat på min kropp och min hälsa generellt på senaste tiden.
Alltså, jag vet ju det jag ser och känner.
Men allt som jag inte ser och för tillfället inte känner då?
Jag har ibland känt mig extremt trött och orkeslös. Tyckt att jag ser lite glåmig ut och att jag tappat mer hår än vanligt. Orken och motivationen för mycket har försämrats. Kan det bero på något i min kropp som jag inte är medveten om?Med motion och kost kan man ju till exempel jobba mot en sundare vikt (upp eller ned), bättre flås, ökad rörlighet och styrka samt förebygga hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar.
Jag ville ha svart på vitt hur det ser ut i min kropp. Hur ser mineraler och vitaminbalansen ut? Blodfetter? Hormoner? Värden kopplade till mina organ? Blodsocker?

Jag bestämde mig för att göra en analys med så många markörer som möjligt. Dels har vi en del sjukdomsbilder i vår släkt, men..börjar ju trots allt närma mig 40 också... ;-)
Det känns som en trygghet och som mitt eget ansvar att se fakta och indikationer på vad som kan komma att bli en riskfaktor längre fram.

Idag kan vi göra en mängd hälsokontroller i olika storlekar och med olika innehåll. En del görs via arbetsplatsen av till exempel Företagshälsovård, andra gör den privat på Vårdcentraler eller så vänder man sig till andra aktörer. För min del ville jag ha en instans som är smidig. I.alla. avseenden. (Utifrån mina egna värderingar).

Jag valde att göra en ganska omfattande kontroll genom blodprov.
Bokade min analys på nätet på Werlabs.se, besökte en ansluten vårdcentral och mottog alla svar digitalt. Resultatet och värdena kom efterhand i journalen med komentarer från läkare och med diagram som tydligt visade var jag befann mig i fönstet för bra och sämre värden.
Hur enkelt som helst och jag känner mig sedd som individ, även om svar och kontakt sker via nätet. Ärligt talat så var jag faktiskt lite tveksam eftersom det är rätt schysst med personliga möten. Men tiden var faktiskt avgörande i mitt fall. Och o-krångligheten jämfört med min upplevelse av den vanliga sjukvården. För min del, helt perfekt!
Testresultaten visade på gröna svar, det vill säga allt låg inom ramen för normalt. Dock ska sägas, att mina blodfetter låg inom ramen, men mot gränsen för högt. Intressant då jag tycker att jag rör på mig och äter bra. Visst slinker det ner onyttigheter då och då, men inget som är onormalt. Höga blodfetter kan också vara ärftligt, och som jag sa tidigare har vi en del hjärt- och kärlsjukdomar i släkten.
Hur som helst, det gav mig en tankeställare: - Hur kan jag med egna smarta val jobba mot att inte överskrida den där gränsen?
* Jag ska bli ännu bättre på att äta rätt typ av fetter och dra ner på det "onödiga".
* Jag ska jobba mer på träningsformer där hjärtat får jobba, alltså lägga in mer pulshöjare i kombination med min styrketräning och yoga.
* Jag vill ha en uppföljning och kommer regelbundet (1 gång varje år) göra hälsokontrollen för att på så sätt hålla koll och jobba mot en hållbar och frisk tillvaro.


- Vad vet du om din hälsa? Gör du några kontroller?

Kuriosa: Det finns forskning som pekar på stora fördelar med just regelbundna kontroller. Text från artiekl publicerad av Werlabs.
"Regelbundna hälsokontroller ger fler år med god hälsa enligt en ny undersökning som har genomförts av Umeå universitet och som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health. Lars Lindholm, professor i hälsoekonomi vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare menar även att regelbundna hälsokontroller kan vara ett mycket kostnadseffektivt sätt att påverka riskfaktorer och dödlighet i befolkningen."
Mer text och fler bra artiklar finns på Werlabs hemsida att läsa om du tycker att det verkar intressant.