Träna vid 50+

När vi blir äldre ökar risken för olika sjukdomstillstånd, både fysiska och psykiska. Men det finns många sätt att fördröja och minska dom riskerna.
Här kommer 5 tips som motiveringar till att börja träna, även efter man passerat 50-årsstrecket!
1. Risken för benskörhet minskar med träning som innefattar allsidig belastning. Framförallt lider kvinnor över 50 år större risk att drabbas av benskörhet som kan ordaka smärta och lidande på olika sätt. Studier visar på att träning hjälper till att stärka benmassan i skeletter.
2. Nedbrytning av muskelmassa minskar. Nedbrytning av muskelmassan sker per automatik ju äldre vi blir. Fakta finns på att processen saktas ner vid styrketräning och därmed minskar också risken för skador och ledproblem. Belastningen ska vara tung men naturlugtvis anpassad efter individens nivå.
3. Ökad förbränning. I samband med minskad muskelmassa sänks också ämnesomsättningen. Efter träning krävs energi för att stärka och återuppbygga muskler och därmed ökar förbränningen.
4. Bättre mental hälsa. Att träning är en effektiv medicin mot nedstämdhet, demens mm finns mycket dokumentation på. Träningen kickar igång hormoner som endorfiner till exempel dom gör oss pigga och glada!
5. Längre liv! Enligt studier som tagits fram av Colombia University och Penn state collage of medicine ser man att äldre personer som tränade minst 2 pass/vecka hade en ökad livskvalite på flera plan som ledde till mindre risk att dö i förtid. (Minskad risk för hjärt/kärlsjukdom och diabetes till exempel).