Snabba snacks

Snacks, ett ord fyllt av dåligt samvete. Men måste det vara det?
Välj bättre alternativ, ät lagom så är det ok någon gång då och då anser jag.

Om du tänker efter, chips-lösgodis-gräddglass mm är gott en stund, men efteråt blir i alla fall jag lätt illamående och känner mig uppblåst och inte alls skön i kroppen.
Jag är naturligtvis inte mer än mig själv, visst äter jag godis och sådant också ibland. Jag är en riktig sötsaksälskare faktiskt. Men ibland kan man tänka till och göra smartare val!

Bjuder på mina 5 bästa snabba snacksfavoriter!
Men kom ihåg, bara för att råvaror innehåller tex nyttiga fetter kan det dra iväg när det gäller kalorier.

1. Isdruvor
2 port = 250 gram Vindruvor

Tillagning
Lägg en skål med druvor i frysen ca 2 timmar. Sen är det bara att mumsa som nyttig sorbet med samma friska goda smak som färska. Dessutom fina som isbitar i vattenkannan!

Näring per 100 gram:
75 kcal
1 g protein
1 g fett
16 g kolhydrater




2. Kryddiga nötter
10 port

Ingredienser
100 gram Cashewnötter naturella
100 gram Jodnötter torkade
100 gram Pekannötter
1 Äggvita
1 tsk Chilipulver
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Cayennepeppar
2 tsk Joderat salt
1 tsk Flytande honung
VARIATION: Välj andra nötter, frön och kryddor.

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa äggvitan fast med elvisp.
3. Blanda kryddorna i en skål och rör ner äggvitan och flytande honung.
4. Blanda ner nötterna och lägg upp på plåt med plåtpapper. Rosta i ca 10 minuter mitt i ugnen. Håll koll så de inte bränns!

Näringsvärde per 100 gram:
536 kcal
15 g protein
45 g fett
14 g kolhydrater




3. Edamamesnacks
4 port

Ingredienser
400 gram Sojabönor färska förvällda
(Vikten gäller bönor utan bönskida)
1 msk Olivolja
25 gram Parmesanost hårdost fett 30%
0,2 tsk Joderat salt
0,2 tsk Svartpeppar

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Om bönorna är frusna så tinar du dem genom att lägga dem i ett durkslag och spola kallt vatten över dem.
2. Lägg bönorna i en skål, häll över oljan och rör om. Strö sedan över parmesanosten, lite salt och peppar och rör om ordentligt.
3. Häll bönorna på en plåt som är klädd med plåtpapper och baka i ugnen ca 15 minuter eller tills osten fått gyllene färg.

Näring per 100 gram:
170 kcal
12 g protein
11 g fett
5 g kolhydrater


4. Melon & italiensk skinka
1 port

Ingredienser
250 gram Vattenmelon
2 skiva skinka italiensk lufttorkad

Tillagning
Skär melonen i klyfter och lägg en bit skinka på. "Nåla" fast med en tandpetare om du tycker att det behövs.

Näring per 100 gram:
45 kcal
2 g protein
1 g fett
7 g kolhydrater



5. Bananslantar med jordnötssmör
2 port

Ingredienser
2 st Banan
30 gram Jordnötssmör, Kung Markatta

Tillagningsinstruktioner
1. Skiva bananerna i slantar
2. lägg en klick nötsmör på.

Tips. Gör i förväg och frys en liten stund. Frysta bananer blir som glass i konsistens och är väldigt gott. Alternativ: välj mandelsmör, cashewsmör eller något annat vid till exempel allergi.

Näring per 100 gram:
159 kcal
5 g protein
5 g fett
21 g kolhydrater