"Jag får inte i mig mitt dagliga behov...

... av frukt och grönt".
Det är ett konstaterande jag tycker mig höra lite här och var.

Åtgärden verkar vara diverse kapslar, pulver, tillskott etc. etc.  som man tar tillsammans eller vid sidan om sina måltider.
Som komplement eller ibland som ersättning. För att det är svårt att få i sig det rekommenderade intaget av frukt och grönt.
 

- Men hur kan det vara så svårt att få i sig 500 gram frukt och grönt?
Det motsvarar 2 stora nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter. Detta är en rekommenderad mängd av Livsmedelsverket som i sin tur hämtar siffror och statistik från Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012), de officiella rekommendationerna som används i Sverige.(I dessa 500 gram ingår inte potatis, som är en nyttig och näringsrik liten godsak som inte är farlig att äta).
Är det mängden som är svår? Är det för att livsmedel är näringsfattiga? Eller är det tiden som sätter käppar i hjulet?

För egen del tycker jag att frukt och grönt smakar gott och skulle inte vilja vara utan det. Krispet, fräshören, färgerna på tallriken, i morgondrinken.. allt det vill jag ha!
I sin riktiga naturliga form. Välj eko-råvaror från närodlande gårdar om möjlighet finns. Priset kanske är lite högre, men vad kostar inte alla piller och pulver? Det blir garanterat inte dyrare.

Recept på drinkar och maträtter som innehåller mycket grönsaker och rotfrukter och frukt finns i mängder på nätet om man ine vill köpa receptböcker. Det är inte svårt. Det är kul att inspireras och testa nytt! Jag har turen att ha ett café i närheten som riktar in sig på vegansk mat och fika. Gud vad mycket gott jag kan köpa, eller inspireras att laga hemma. Och då ska jag tillägga, jag har definitivt inte mycket tid till övers då jag jobbar 7 dagar i veckan och ofta långt över 8 timmar om dagen. Men det går, om man prioriterar! Och om man inte krånglar till det mer än nödvändigt :-)

Här kommer mitt recept på vardags morgondrink, som ni ser får jag i mig en del av intaget redan på morgonen. Smidigt! Mängden blir ca 5dl färdig dryck. Variera med rödbetor, morötter, mango, fler varianter på bladgrönt. Det blir supergott, jag lovar!

Here you go!

0,5 avokado
5 cm av en selleristjälk
1 näve spenat
1 nypa solrosskott
3-4 cm tjock gurkbit
1 banan
0,5 citron
1 apelsin
0,5 äpple
3 rågade matskedar naturell kvarg
1 dl vätska (vatten, mjölk, havremjölk- gillar smak och krämigheten så det kör jag på..)

Till detta tar jag ett ägg och en wasa Sportknäcke med smör och ost. Avslutar med en kopp kaffe. Den doften och smaken vill jag bara inte vara utan! Älskar´t!