Vad är Mindfulness?

I fler och fler sammanhang stöter jag på ordet Mindfulness, och jag har haft min egna teori om vad det egentligen handlar om. Av nyfikenhet och en ambition om att tillämpa mer av detta som låter så skönt, gick jag på en föreläsning.

Hyfsat "rätt" hade jag om innebörden, men jag fick flera nya insikter och påminnelser om hur jag kan använda det i vardagen för att bli mer fokuserad och mindre stressad.
Jag är noga med att ge mig egentid trodde jag, genom att vistas i skogen och yoga. Det räcker inte. Uppenbarligen.
Om jag ska ge er en kort beskrivning av mitt liv senaste 12 månaderna, så har det kantats av alla möjliga känslotillstånd där stress har varit en central del. Jag har upplevt stress rent privat, över att min tid inte räcker till, att jag inte presterar det jag vill och så vidare. Resultatet av detta har blivit oro, motivationsbrist och en enorm trötthet.
- Så vill jag inte ha det, och bara jag kan göra något åt det.
Därför ville jag dyka ner i vad det faktiskt innebär att vara Mindful och inte Mind Full.
Så vad är det då egentligen?
Kort beskrivet.
Det är ett sinnestillstånd där man fokuserar på nuet och på medvetenhet. Genom meditation. Några känner misstänksamhet mot ordet meditation och missuppfattar innebörden med religion, skräddarställning med mantran, tidsödande ritualer som dövar oss snarare än gör oss vakna. Men faktum är att det finns studier som pekar på att meditation minskar oro, depression och irritation. Relationer kan kännas mer tillfredsställande, minnet blir bättre och faktiskt har man sett att kroniska smärttillstånd kan minskas.
Kolla klippet längst ner i inlägget där man tagit röntgenbilder på aktiviteten i hjärnan vid stress och smärta och tillämpning av meditation.

Att vi bör använda vår diafragma och andas rätt är numera väl känt. Vi vet att andning som går längre ned i kroppen än till bröstkorgen gynnar oss både fysiskt och psykiskt. Så ett bra sätt att meditera på kan ju vara att ägna till exempel en minut åt fokusera på hur du andas. I början kan man fokusera på att andas, för att längre fram i sin träning fokusera på att djupandas ända ner i magen.

Ungefär så här skulle det kunna gå till att träna på att bli mindful med fokus på andning, på bara en-två minuter:
1. Sätt dig i upprätt position på en stol och låt ryggraden bära upp dig i en fin rak hållning. Låt fotsulorna vila plant mot golvet. Händerna kan du ha i knät eller hängandes vid sidan om kroppen eller hur du känner är skönast. Blunda eller sänk blicken.

2. Notera din andning utan att ändra på den. Låt andetagen komma och gå som dom vill, men notera hur det känns i kroppen när du andas in och ut. Följ luften in genom näsan och så långt det kommer nedåt i kroppen. Samma sak när du andas ut, notera varifrån utandningen börjar och följ luften ut genom näsan. Fortsätt med de kommande andetagen.

3. Kanske känner du att tankarna vandrat iväg på något annat? När och om du uppmärksammar det, återvänder du bara till att fokusera på hur dina andetag beter sig igen.
Utan att kritisera dig för att du tappade fokus en kort sekund.

4. Snart blir sinnet lugnare.
Kanske bara för ett ögonblick, men det är ett skönt ögonblick. Jag lovar! Var du väldigt stressad eller kanske irriterad och arg över någonting så fick du en paus i det känslotillståndet. Pulsen som ofta stiger när vi är arga eller pressade kan dämpa sig lite.

5. Efter en minut eller två öppnar du ögonen och känner dig lite mer avslappnad och hjärnans aktivitet har sannorlikt förändrats.

Vem kan göra det? Alla, eftersom vi är utrustade med en hjärna var och en av oss.
När kan man göra det? Jämt.
Är du nervös inför ett föredrag kan det hjälpa dig att återfå kontroll och lugn. Eller inför en tävling där du vill vara fokuserad och samlad. Eller "bara" för att få ro.


Vill du veta mer om vad mindfulness är och hur du kan träna hjärnan så föreslår jag ett besök till Maria Modée som är mindful-coach och driver Mindful Training i Värnamo. (Eller någon annan som du bor i närheten av :-) Hon kn ge mer och djupare information och har kurser i Mindful Trining och även yoga.